img

Republica Coreea
 
Denumire oficială: Republica Coreea (Tehan minguk)
Scurt istoric: După înfrângerea Japoniei, în 1945, Coreea a fost divizată în două zone de ocupaţie militară: sovietică şi americană, la nord şi, respectiv, la sud de paralela 38˚. În mai 1948, în sudul Coreei au avut loc alegeri în baza cărora, la 15 august 1948, a fost proclamată Republica Coreea. La 25 iunie 1950, s-a declanşat războiul inter-coreean (1950 - 1953). Tratativele pentru încetarea războiului au început în 1951, iar Acordul de Armistiţiu a fost semnat la 27 iulie 1953, la Panmunjom.
Capitala şi principalele oraşe: Seul, Busan, Incheon, Daegu, Daejeon, Gwangju, Ulsan.   
Suprafaţă şi diviziuni teritoriale: 99.678 km², împărţită în 9 provincii (Cheju-do, Cholla-bukto/nord, Cholla-namdo/sud, Chungchong-bukto, Chungchong-namdo, Kangwon-do, Kyonggi-do, Kyongsang-bukto, Kyongsang-namdo) şi 7 oraşe metropolitane (Incheon, Gwangju, Busan, Seul, Daegu, Daejeon, Ulsan).  
Populaţia: 48.636.068 locuitori (est. iulie 2010), locul 26 în lume; 97,7% coreeni; 2% japonezi; circa 20.000 chinezi; RELIGII: creştină (26,3%, dintre care 19,7% protestanţi şi 6,6% catolici), budistă (23,2%), confucianistă (1%), altele (1,3%).
Limba oficială: coreeană  
Zile naţionale: 3 octombrie; 15 august.  
Forma de guvernământ: republică prezidenţială  
Situaţia politică internă: preşedinte - Lee Myung-bak (rezultatul alegerilor din 19 decembrie 2007); prim-ministru: Chung Un-Chan; ministru al afacerilor externe: Yu Myung-hwan.
 
 Prezentare generală: Vizita din septembrie 2008 a preşedintelui României a marcat lansarea primului parteneriat strategic al României cu un stat asiatic, prin semnareaDeclaraţiei Comune privind Stabilirea unui Parteneriat Strategic, primul document de acest fel semnat de România cu un stat asiatic. În iulie 2010, cu prilejul vizitei în R. Coreea a ministrului român al afacerilor externe, a avut loc semnarea Planului Comun de Acţiune între România şi Republica Coreea pentru implementarea Declaraţiei de Parteneriat Strategic, care stabileşte cadrul de cooperare sectorială pe termen mediu şi lung între cele două ţări, în multiple domenii.
Relaţiile diplomatice au fost stabilite la 30 martie 1990. Protocolul privind stabilirea relaţiilor diplomatice a fost semnat la Seul. În acelaşi an, s-au deschis ambasade la Bucureşti şi Seul, cu ambasadori rezidenţi.  
Cooperare economică şi în domeniul dezvoltării
Republica Coreea este unul dintre principalii parteneri economici ai României în regiunea Asia-Pacific. La 31 decembrie 2009, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Republica Coreea s-a situat la 677,151 milioane USD, din care exportul românesc a fost de 198.911 milioane USD, iar importul de 478.24 milioane USD. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, exportul a crescut cu 39.39%, iar importul a scăzut cu 37.31%.  
Evoluţia schimburilor comerciale în ultimii 7 ani (milioane USD) 
 
Anul Total Export Import Sold
 2004 409,7 96,0 356,7 -260,7
2005 617,3 67,4 549,9 -482,5
2006 781,7 28,1 759,6 -731,5
2007 880,3 59,6 820,7 -761,1
2008 907,96 142,7 765,26 -622,56
2009 677,151   198,911  478,24  -279,329 
În clasamentul pe ţări, Republica Coreea ocupă poziţia a doua ca destinaţie a exporturilor româneşti şi a treia ca sursă de importuri din regiunea Asia-Pacific.
Export: maşini şi echipamente (41,25%), metale şi articole din metale comune (33,43%) aceste două grupe reprezentând cca. 75% din exportul pe această piaţă. Se constată o creştere şi la alte produse precum materiale plastice, lemn şi pastă din lemn, instrumente optice şi fotografice. Partea română urmăreşte extinderea şi diversificarea gamei de produse româneşti exportate cu produse IT, componente electronice, material rulant, mobilier din lemn, sticlărie, produse alimentare (vinuri) etc. 
Importurile constau în principal din autoturisme, produse electronice şi echipamente de telecomunicaţii, metale şi articole din metale comune.  
R. Coreea ocupă locul 30 în clasamentul pe ţări de rezidenţa a investitorilor în societăţi comerciale cu participare străina la capitalul social, conform soldului existent la data de 31 martie 2010. Valoarea capitalului social subscris de societăţile comerciale cu participare coreeană se ridica la 75,9 milioane USD, ceea ce reprezintă 0,23 % din totalul capitalului social subscris de societăţile comerciale cu participare străina în România. În prezent îşi desfăşoară activitatea în România un număr de 158 societăţi comerciale cu participare coreeană la capital, ceea ce reprezintă 0,09% din totalul numărului de societăţi comerciale cu participare străina la capital prezente în România. 
Cooperare cultural-ştiinţifică şi în sfera dezvoltării umane
Prin Acordul de colaborare culturală încheiat între Guvernul României şi Guvernul Republicii Coreea, în 1991, se derulează programe periodice de schimburi - săptămâni ale filmului, spectacole artistice şi expoziţii de artă, donaţii de carte etc. 
În septembrie 2008, la Seul, a fost semnat Programul de colaborare în domeniile educaţiei şi culturii între Guvernul României şi Guvernul Republicii Coreea pentru anii 2008-2011. 
Anual se acordă, reciproc, burse pentru studii universitare. La Universitatea Bucureşti funcţionează o catedră de limba coreeană, iar la Universitatea de Studii Internaţionale Hankuk din Seul există o catedră de limbă şi civilizaţie românească, cu un număr de 160 de studenţi. Universitatea de Studii Internaţionale Hankuk din Seul este înfrăţită cu Universitatea din Bucureşti, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi cu Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.
Alte domenii de cooperare sectorială
Energia, industria IT&C, componentele electronice şi semiconductorii, construcţiile, ingineria civilă, industria constructoare de maşini, industria automobilelor, construcţiile navale, industria de apărare, agricultura, turismul, ştiinţa şi tehnologia.
 

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români nu au nevoie de viză de intrare în Republica Coreea, pentru călătorii în scop de turism, vizită, afaceri, activităţi sportive care nu depăşesc 90 de zile. În cazul în care se doreşte desfăşurarea unor activităţi lucrative, este necesară contactarea Biroului de Imigrări şi schimbarea tipului de viză.
Prelungirea şederii în Republica Coreea peste termenul de 90 de zile acordat de viză impune declararea scopului şi duratei şederii, la autoritatea pentru străini (Immigration Office) care, în urma întocmirii formalităţilor şi primirii documentelor aferente fiecărei situaţii (studii, activităţi religioase, angajare în muncă etc.), eliberează cartea de identitate pentru rezidenţi (Alien Registration Card). Documentul are valabilitatea de un an şi trebuie prelungit înainte de expirare, prin aceleaşi proceduri, în cazul extinderii duratei de şedere. Neîndeplinirea acestor proceduri atrage după sine suportarea de către persoana în cauză a unei amenzi substanţiale – până la 10.000 de dolari şi chiar expulzarea.
Pentru informaţii suplimentare şi pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare şi şedere prevăzute de legislaţia naţională coreeană, recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de:
 
 • Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Coreea (www.mofat.go.kr)
 • Ambasada Republicii Coreea în România 

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.
Ameninţări teroriste Riscul ameninţărilor teroriste în Coreea de Sud este scăzut, însă cetăţenii români trebuie să aibă în vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde în lume.
Cetăţenilor români care călătoresc în Coreea de Sud li se recomandă să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile locale şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).
Siguranţă şi criminalitate Nivelul actelor criminale asupra străinilor este în general scăzut. Tipurile cele mai frecvente de infracţiuni sunt furturile din buzunare, înşelăciunile sau furtul din maşini. Acestea pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).
Pentru siguranţa dumneavoastră recomandăm:

 • Evitaţi locurile aglomerate şi demonstraţiile.
 • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
 • În cazul călătoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat să se păstreze atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.

Efectuarea vizitelor în Zona Demilitarizată trebuie făcută numai cu sprijinul agenţiilor de turism autorizate în acest sens. Evitaţi orice demersuri individuale, care nu fac parte dintr-un program oficial acceptat de autorităţile de resort, de a intra în Zona Demilitarizată, în obiective militare aparţinând forţelor armate ale Republicii Coreea, respectiv în instituţii guvernamentale locale.
În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei.
În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea atât a biroului local de poliţie, cât şi a ambasadei României.
În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor coreene, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:

 • 112 – politie locala
 • 119 – serviciul de urgenţe pompieri si ambulanta

Se recomandă, de asemenea, sesizarea Ambasadei României, care poate acorda asistenţa consulară în condiţiile prevăzute de lege.
 
Particularităţi:
Sunt interzise cu desăvârşire:

 • acţiunile îndreptate împotriva ordinii de drept şi constituţionale locale;
 • actele de sprijinire a politicii şi/sau regimului nord-coreean prin acţiuni de propagandă sau acte subversive;
 • intonarea imnului Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC) pe teritoriul Republica Coreea, arborarea drapelului RPDC, afişarea unor însemne de stat sau alte simboluri ale RPDC, respectiv regimului de la Phenian (insigne, portrete, stema etc.);
 • introducerea în Republica Coreea şi / sau distribuirea de materiale cu un conţinut favorabil ideologiei promovate de RPDC;
 • implicarea în acţiuni de propagare a ideologiei promovate de RPDC;
 • afilierea la organizaţii şi structuri care sunt susceptibile de a funcţiona în favoarea regimului nord-coreean ori de a fi finanţate de acesta;

Sistemul medical Vă recomandăm cu insistenţă să vă încheiaţi asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!
În Republica Coreea, unităţile spitaliceşti sunt în general bine dotate cu aparatură de diagnostic şi tratament.
În marile oraşe (Seul, Busan, Daegu) există disponibile facilităţi medicale în sistem occidental. Farmaciile sunt foarte bine aprovizionate, dar medicamentele în marea majoritate se eliberează cu prescripţie medicală.

Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto: 

Traficul rutier se desfăşoară pe partea dreaptă a drumurilor.
În zonele urbane există artere de tip „expres”, nesemaforizate, care sunt exploatate în regim de autostrăzi. Circulaţia pe aceste artere nu impune plata taxelor de drum.
Folosirea autostrăzilor inter-urbane şi a marii majorităţi a tunelelor, impune plata unor taxe, stabilite în funcţie de distanţa parcursă şi de gabaritul vehiculelor.
În zonele intens circulate, respectiv pe principalele autostrăzi, panourile de dirijare a traficului sunt inscripţionate şi în caractere latine. Măsura nu este valabilă pe drumuri colaterale, în unele zone periferice şi unele sectoare din provincie.
Este interzis traficul motocicletelor, motoretelor, motoscuterelor, bi – şi tri –cicletelor (ne)motorizate, pe autostrăzi, şosele interurbane şi artere urbane de tip „expres”, cu excepţia celor aflate în dotarea poliţiei şi autorităţilor militare.
Prioritatea se acordă foarte rar, atât participanţilor la trafic cât şi pietonilor aflaţi în mers. Traversarea prin locuri marcate şi nesemaforizate nu garantează evitarea unui posibil accident, de aceea se recomandă folosirea pasajelor semaforizate şi a celor supra- şi subterane, acolo unde acestea există.
Conducerea sub influenţa alcoolului este strict interzisă.

 • Starea drumurilor: 

Starea generală a drumurilor este bună.

 • Limitele de viteză admise: 

Pe autostrăzi, artere tip „expres” şi şoselele din extravilan, limita de viteză pentru autoturisme şi alte vehicule uşoare este de 100 km/h, iar pentru vehicule grele de 50 km/h.
Sistemul de supraveghere radar este larg răspândit şi sancţionează prompt depăşirile limitelor de viteză. 

 • Parcarea: 

Parcarea este în general permisă pe marginea dreaptă a drumurilor publice. Exista însă spaţii de parcare special amenajate unde se percep taxe.

 • Permisul de conducere

Conducerea unui autovehicul pe drumurile publice din Republica Coreea este permisă numai dacă se deţine un carnet de conducere eliberat de autorităţile sud-coreene.
Permisul românesc trebuie preschimbat cu unul sud-coreean de către autoritatea competentă, în condiţiile absolvirii unui test de aptitudini fizice, nefiind necesară susţinerea unui examen de cunoştinţe teoretice.
Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie
Este util pentru conducătorul auto purtarea în permanenţă a unei camere foto pentru a putea proba, ulterior, circumstanţele evenimentului rutier. De regulă, investigaţiile poliţiei rutiere sunt de durată, existând posibilitatea reţinerii paşaportului celui în cauză. În majoritatea cazurilor, amenzile şi pedepsele sunt severe în eventualitatea unor accidente soldate cu vătămări corporale.
Utilizarea cărţilor de credit În Republica Coreea, cartea de credit reprezintă un instrument de plată utilizat în majoritatea circumstanţelor.
Principalele companii emitente (Mastercard, American Express, VISA etc.) sunt acceptate. În general, toate instrumentele moderne de plată internaţional acceptate sunt valabile în Coreea de Sud.
Reglementări vamale Autorităţile sud-coreene au înăsprit reglemetările privind importul sau exportul unor obiecte precum arme, muniţii, explozive, narcotice, echipamente radio, aur, cărţi sau alte materiale imprimate, video sau audio care ar putea fi considerate subversive, obscene sau care lezează interesul public şi proprietatea culturală.
Următoarele produse trebuie declarate la sosirea în Republica Coreea: produse animale şi preparate din carne (mezeluri, lactate, ouă).
Este interzis traficul ilicit de narcotice, traficul de persoane, traficul ilicit de materiale, produse şi tehnologii strategice sau cu dublă utilizare.
Consumul de stupefiante, este aspru pedepsit de lege.