În perioada 9 – 15 mai 2015, Florin VODIŢĂ, secretar de stat, coordonator al Departamentului de Comerţ Exterior şi Relaţii Internaţionale, se află în Republica Coreea pentru o serie de întâlniri cu oficiali guvernamentali şi reprezentanţi ai mediului de afaceri corean.

 

Acţiunea se desfăşoară în marja celei de a VIII-a sesiuni a Comitetului mixt pentru cooperare industrială România – Republica Coreea, formulă de dialog bilateral organizată anual de Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului şi Ministerul corean al Comerţului, Industriei şi Energiei. La actuala ediţie, preşedintele părţii române este secretarul de stat Florin VODIŢĂ.

 

Din delegaţia organizată de Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului fac parte specialişti în domeniile comerţului şi relaţiilor internaţionale, politicii industriale, energiei, petrolului şi gazelor naturale, împreună cu reprezentanţi ai Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, Departamentului pentru Investiţii Străine şi Parteneriat Public - Privat, ai unor mari companii româneşti din sfera energetică.

 

La 12 mai 2015, a avut loc la Seoul cea de a opta sesiune a Comitetului mixt pentru cooperare industrială România – Republica Coreea, prilej cu care au fost analizate rezultatele actuale şi posibilităţile de dezvoltare ale relaţiilor economice şi comerciale în sectorul industrial, energetic şi al imm-urilor. Au fost discutate atât proiecte majore de cooperare şi investiţii, de interes naţional, precum şi modalităţile de creştere şi diversificare a relaţiilor la nivelul întreprinderilor mici şi mijlocii din ambele ţări.

 

La 11 mai 2015, delegaţia română a participat la un Forum de afaceri la Seoul, la care au fost prezente peste 25 companii coreene membre ale Asociaţiei Importatorilor Coreeni (KOIMA), co-organizator al acţiunii. În perioada următoare, vor mai avea loc întâlniri şi discuţii cu Korea Gas Corporation şi Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering. De asemenea, la 14 mai 2015, va mai fi organizat un seminar de afaceri la Busan la care sunt invitate să participe companii coreene membre ale Camerei de Comerţ şi Industrie Busan şi a Camerei de Comerţ a Uniunii Europene în Republica Coreea.

(sursa MAE *Actualitatea Ambasadei Romaniei la Seoul)